Hoe lees je een Human Design chart?
Human Design,  No category,  Persoonlijke ontwikkeling

Hoe lees je jouw chart?

Jeeeej, welkom in de rabbithole van Human Design. Welkom in meest wonderlijke verwarring die je gaat ontdekken 😉 Dat lijkt misschien wat gekscherend maar was wel wat ik dacht toen ik er voor het eerst mee in aanraking kwam. Ik vond het geweldig maar snapte er geen zak van. En als nieuwsgierig aagje bij design, ging ik op zoek… wat eerst meer verwarring bracht dan helderheid. 

Wat is Human Design?

Human design is een unieke tool gebaseerd op geboortedatum. Het is een combinatie van Griekse astrologie, het chakra systeem, Joodse Kabbala, Chinese I’ching, genetica, biochemie en kwantummechanica. En op basis van jouw geboortedatum, wordt jouw unieke Human Design Chart / bodygraph berekent.

 

Human design is een tool die je inzicht geeft in jouw volledige zelf. Het geeft antwoord op de vraag “waarom ben ik zoals ik ben”. Het geeft houvast en richting. Het geeft inzicht in je talenten, kwaliteiten, eigenschappen en valkuilen. Alles wat jou uniek maakt. Daarnaast laat het je zien hoe jij de beste beslissingen maakt, hoe je emoties ervaart, hoe je wordt beïnvloed door je omgeving en hoe jij jouw omgeving beïnvloed. In deze blog lees je meer over wat Human Design is 

So, let's go!

Om te beginnen heb je je bodygraph (ook wel design chart) nodig. Die creëer gemakkelijk via: mybodygraph.com en klik bovenin op “Free BodyGraph”

Klik vervolgens op ‘get started’ en voer je gegevens in.

Note: Het geeft niet als je je exacte geboorte tijd niet kent. Zelf gebruik ik dan altijd 12.00. maar je kunt ook met tijden spelen om te zien of er daardoor in jouw chart iets veranderd. Als dat zo is (meestal niet) kun je vervolgens invoelen welk design het meest met jou resoneert en dat is dan de chart die je gebruikt. 

Klik dan op save, et voilà, daar is jouw unieke chart.

Hoe lees je jouw chart?

Hier zie je mijn design chart. 👆

Type: Projector 

Strategie: Wacht op de uitnodiging 

Signatuur: succes 

Niet zelf thema: bitterheid 

Definitie: single 

Autoriteit: solar plexus (emotie) 

Profiel: 2/4 – kluizenaar/ opportunist 

Incarnatiekruis: Right Angle Cross of The Four Ways (44/24 | 33/19) 

Waar kijk je naar?

Maar ohhhhh wat zie je nu…

Links in de chart zie je je onbewuste (rode) planeten en bijbehorende poorten.

Bovenin zie je vier pijlen in verschillende richtingen.

In het midden zie je een ‘menselijke’ vorm met daarin figuurtjes (sommigen gekleurd, anderen wit), cijfers en lijnen.

En aan de rechterkant zie je je bewuste (zwarte) planeten en bijbehorende poorten.  

In het informatieblok naast de grafische weergave zie je: je type, strategie, signatuur, niet zelf thema, autoriteit, profiel, definitie en incarnatiekruis. 

 

HD chart


De centers laten je zien waarin je volledig jezelf bent (ingevuld) en op welke gebieden jij gemakkelijk beïnvloed (geconditioneerd) wordt door anderen (die die centra wél hebben ingevuld).

De poorten staan voor specifieke eigenschappen die je hebt en hoe jij daarmee jouw unieke bijdrage geeft. Aan de hand van een highlight (‘gekleurd’ rondje) kun je zien welke poorten er bij jou actief zijn.

De kanalen laten zien welke poorten jij bewust (zwart) en onbewust (rood) inzet. Daarmee laten ze je ook zien van welke eigenschappen jij je meer bewust en onbewust bent én hoe jij jouw eigenschappen met elkaar combineert. Daarmee laten ze je jouw talenten (en je valkuilen) zien.

Snap je het nog … Er is een reden waarom je – als je nieuw bent met HD – je niet op dit punt begint. Human Design is een super gaaf en complexe tool met ontzettend veel facetten waar je al snel verdwaald in kunt raken. Dus, om het gemakkelijk(er) te houden, beginnen we met de basis: je type, je non-self theme, je signatuur, je innerlijke autoriteit en je incarnation cross.  

Bij het begin beginnen:

Laten we beginnen met het gemakkelijkste deel: je type. Je type zegt veel maar lang niet alles. Wanneer je iemand vraagt naar zijn type, is dit ongeveer hetzelfde als iemand vragen naar zijn/haar sterrenbeeld. Het is basic omdat het niet het hele verhaal verteld.

Waar is het dan voor? Je type geeft je inzicht in hoe jouw energie werkt en laat daarom ook zien wat wél en wat vooral ook niet voor jou werkt.

In HD zijn er 5 verschillende types. 

 • Manifestors 
 • Generators 
 • Manifesting Generators (Mani-Gen’s) 
 • Projectors 
 • Reflectors 

Manifestors

HD Manifestor

Generators + Mani-Gen's

HD Generator

Projectors

HD PRojector

Reflectors

HD Reflector

Afbeeldingen via powerofself.ca 

Types in het kort:

Manifestor (+/-9%)

Plant zaadjes, initieert nieuwe dingen, schopt tegen het systeem en brengt verandering

Manifesting Generator (+/- 33%)

Is als een sprinter. Hij/zij laat zaadjes tot groei komen, wil dingen doen en creëren. Is soms wat hak op de tak en heeft er een handje van om stappen over te slaan.

Generator (+/-35%)

Is de marathon loper. Hij/zij laat zaadjes tot groei komen, wil dingen doen en perfectioneren.

Projector (+/-20%)

Overziet en stuurt het (zaai)proces aan, begeleid andere types, coacht en stuurt aan.

Reflector (+/-1%)

Kijkt naar wat er gebeurt en reflecteert.

In deze blog lees je meer over de inhoud van de types. 

In of uit alignement

Wanneer je jezelf bent, ben je in aligntment. Aka, alles gaat lekker, je ervaart flow, gemak, plezier, en …

Ieder type heeft een eigen gevoel, eigen emotie voor wanneer ze in alignement zijn en voor wanneer ze dat niet zijn. Die emoties geven je inzicht in wanneer je op het (voor jou) goede pad zit, en wanneer je daar vanaf wijkt.

 

Wanneer je jezelf bent en aligned bent met je design voel je

Manifestors – vrede (peace)

Generators (+ mani-gen’s) – voldoening (satisfaction)

Projectors – success

Reflectors – verrast (surprise)

 

Wanneer je out of alignement bent, voel je

Manifestors – woede

Generators (+ mani-gen’s) – frustratie

Projectors – bitterheid

Reflectors – teleurstelling

 

Die twee gevoelens zijn je interne raadgevers. Ze laten je zien wanneer het goed gaat en wanneer het tijd is om bij te sturen.

Ben je super enthousiast geworden en wil je meer weten? Download dan mijn Human Design Basiscursus. Welcome in the rabbit hole 😉

Keuzes, keuzes, keuzes...

Om te bepalen wat goed is voor jóu, zet je je innerlijke autoriteit in. Die helpt je om beslissingen te nemen. En afhankelijk van welke autoriteit jij hebt, kun je dat doen door:

 • Te luisteren naar je onderbuikgevoel (scraal)
 • Door je emoties te doorvoelen en te wachten tot die stabiel zijn (emotie)
 • Door naar je instinctieve gevoel te luisteren (milt autoriteit)
 • Door jezelf hardop te horen spreken en een ander dus als klankbord te gebruiken (G & mentaal)
 • Door te luisteren naar wat je hart je ingeeft (hart/ego)
 • Of, door een volledige maancyclus te wachten. Maak pas een beslissing nadat je een volledige maancyclus (29 dagen) hebt gewacht én er met anderen over hebt gesproken.

In deze blog lees je meer over de autoriteiten en wat dat inhoudt. 

Wat is je purpose?

Het is de mees gestelde vraag ter wereld: “waarom ben ik hier”. En er werd ook altijd gezegd dat je dat nóóit zou weten… Well… think again want het staat gewoon in je design.

Je inacnation cross laat je zien waarom je hier bent, wat je purpose is. Heb jij een Left Angle Cross in je design staan? Dan heb je een wereldse missie, ben je gericht op de ander. Heb bij een Right Angle Cross in je design staan? Dan heb je een persoonlijke missie en ben je meer gericht op jezelf. 

Via deze site kun je meer lezen over jouw specifieke incarnatiekruis. 

Oke, en nu?

Kennis over je design en meer weten van HD is één ding, maar het léven er van is iets totaal anders. En kun je precies hét verschil maken.

Leren over Human Design en met name je eigen design is stap één. Human Design is een experiment dat je aangaat. Je leert dingen over jezelf en op basis van die inzichten ga je kijken, testen, experimenteren in hoeverre dat klopt (spoiler alert: altijd).

Sommige dingen zullen direct met je resoneren (herkenning) en andere dingen niet. That’s okay. Krijg inzicht in waar je energie van krijgt en wat energie vreet. Wat aanslaat en wat niet. Je design blijft je hele leven hetzelfde maar hoe je je design ERVAART veranderd in de loop van je leven.

Human design is een tool. Jij bent nog altijd de kaptein op jouw schip. Jij bepaalt. Zie Human Design als navigatie systeem en je hebt magic.

Heb je geen zin om zelf dingen uit te zoeken maar wil je wel dieper inzicht in jouw unieke design dan nodig ik je uit voor een chart reading

Ik hoop dat jij jouw Human Design experiment aangaat en geniet van de reis. Ik wens je super veel succes en plezier toe om van jouw leven een meesterwerk te maken. 

Much love, Hanneke 😘

Hanneke Haites